Göm menyn

Adoptivfamiljers återresor till barnens födelseländer - Barns och föräldrars beslutsgrunder och förväntningar

Allt fler människor bor i ett annat land än de är födda i. Det har lett till en ny sorts resor, så kallade återresor som människor gör tillbaka till en plats som de har lämnat men fortfarande känner någon form av koppling till. Adoptionsåterresor är en typ av återresa och innebär att adopterade reser tillbaka till sina födelseländer. Allt fler åker någon gång på en adoptionsåterresa men det finns inte mycket kunskap om hur och varför man fattar beslut om att resa eller att inte resa. Ett fenomen som blivit allt vanligare är återresor som görs av hela adoptivfamiljen. Istället för att resa på egen hand som ung vuxen reser den adopterade på denna typ av resa tillsammans med sin familj som barn. Det är främst dessa resor som jag är intresserad av.

Forskningsprojektet ”Adoptivfamiljers återresor till barnens födelseländer – Barns och föräldrars beslutsgrunder och förväntningar” syftar till att öka kunskapen om återresor och de betydelser som familjer tillskriver dem. Jag är intresserad av att komma i kontakt med adoptivfamiljer med barn i åldrarna 6-15 år. I projektet kommer jag att intervjua föräldrar och deras barn om hur de ser på återresor, om de planerar att göra en återresa eller inte och vad som ligger till grund för deras beslut. Exempel på frågor som studien reser är: hur och vem fattar beslut om att resa? Hur viktiga är ekonomiska aspekter kopplade till resandet och är det ens möjligt för alla att åka på en adoptionsåterresa? Vad vill man uppleva och vilka förväntningar har barn och föräldrar på återresan? De ytterst få studier som finns indikerar att det kan finnas en skillnad mellan barns och föräldrars förväntningar inför och upplevelser under återresor och därför är det viktigt att lyfta både föräldrars och barns perspektiv i denna studie.

Inom ramen för projektet intervjuas även reseföretag som säljer, planerar och genomför resor till barnens födelseländer för att adressera frågor som: vad skiljer återresor från andra resor till samma länder? Hur hanterar researrangörer resenärernas förväntningar inför och under resor? Hur resonerar reseföretag och föräldrar när födelselandet ska presenteras på ett barnanpassat sätt?

Det saknas forskning om adoptionsåterresor. Tanken är att denna studie ska bidra med kunskap om hur adoptionsåterresor förstås av adoptivföräldrar, adopterade barn och återreseproducenter och som gör det möjligt att reflektera över vilken roll återresandet har fått för adopterade och adoptivföräldrar.

Är du och din familj intresserade av att delta i studien? Jag söker dig/er som har adopterat barn oavsett om du har planerat att åka på en återresa, bestämt dig/er för att inte göra en återresa, varit på en återresa eller inte ens funderat på en återresa. Jag kommer gärna hem till er och intervjuar på plats eller så kan vi träffas på en annan lämplig plats. Jag söker även dig/er som tänkt göra en återresa och som kan tänka sig att låta mig följa med. Vill du/ni veta mer? Tveka inte att kontakta mig, jag svarar gärna på frågor och ser fram emot att höra från er.

Vänliga hälsningar,

Johanna Gustafsson                 

Doktorand Tema Barn             

Linköpings universitet

013-28 29 09                     

johanna.gustafsson@liu.se

Om mig, min bakgrund och mina handledare

Mitt namn är Johanna Gustafsson och jag är doktorand på Institutionen för Tema – Tema Barn vid Linköpings universitet. Läs gärna mer om Tema barn HÄR. Jag är snart trettio år och bor i Nyköping. Jag har ingen personlig koppling till forskningsfältet men har skrivit om en annan typ av återresor tidigare. Önskar ni veta mer om min akademiska bakgrund och mina forskningsintressen kan ni läsa vidare HÄR. Tveka inte heller att kontakta mig om det finns några funderingar om mig eller mina forskningsintressen, jag svarar gärna på frågor.

Jag har två handledare som bidrar till forskningsprojektet med kunskaper från olika fält. Läs mer om professor Anna Sparrman HÄR och om universitetslektor Judith Lind HÄR.

johanna
 

Doktorand

Telefon: 013-28 29 09
Fax: 013-28 29 00

E-post: johanna.gustafsson@liu.se

Adress:
Tema Barn
Linköpings universitet
581 83 LINKÖPINGPROJEKT

 

Om Tema Barn

Tema Barn bedriver tvärvetenskaplig tematisk forskning om barn, barndom och familj historiskt och i samtiden. Tema Barn har utbildningar på grund-, masters- och forskarnivå.

 

Om Tema

Tema bedriver excellent samhällsrelevant forskning och utbildning på grund- och avancerad nivå.

Tema Barn
Tema Genus
Tema Teknik och social förändring
Tema Miljöförändring

 


Sidansvarig: eva.danielsson@liu.se
Senast uppdaterad: Wed Sep 23 10:24:16 CEST 2015