Göm menyn

Tema Barn

bar

 


Tema Barn bedriver utbildning och forskning om barn, barndom och familj med fokus på barns och ungas sociala samspel och språk, barnkultur och barns konsumtion, samt barndomens förändring över tid och rum. Med ökad kunskap om barn och unga kan vi bättre förstå deras perspektiv på sin omvärld.

 

nyheter och Forskningsreportage

Tema Barn på Almedalsveckan

När barn på flykt möter välfärdssverige – om mottagandet av nyanlända barn hösten 2015
Nyanlända barn och unga möter många olika välfärdsinstanser under sin första tid i Sverige. Hur skiljer sig situationen för de barn som kommer med sin familj jämfört med de barn som kommer ensamma? Vilken roll spelar den ideella sektorn? Och vad kan forskningen bidra med?
 

"Att lyssna på barn"  Fristående kurs på tema Barn, 7,5 hp

    ”Att lyssna på barn” är en fristående kurs på halvfart för dig som arbetar praktiskt med barn och/eller är intresserad av forskning som handlar om barns och ungas perspektiv på sitt liv och det samhälle de lever i. I kursen behandlas sociologiska och antropologiska teorier om barn och barndom. Vidare behandlar kursen barn och unga i socialtjänsten och sjukvården. Barns och ungas olika livsvillkor ges också utrymme i kursen.
 

Forskare fördjupar diskussion om barns rättigheter

barnvad

Vad innebär det att införa FN:s barnkonvention som svensk lag? Det diskuterar ett 30-tal forskare från hela världen på Vadstena klosterhotell den här veckan.
Hela intervjun från konferensen.
 

Awards for Excellence - 2016 Outstanding Papers

Johanna Sjöbergs artikel ”Visual-commercial discourses of infants in direct marketing sent to first-time parents” publicerad i Young Consumers: Insight and Ideas for Responsible Marketers 2015 16:2 har valts ut som en av de tre bästa artiklarna i tidskriften under 2015. Det bedöms som ett ”Highly Commended Paper” i the 2016 Emerald Literati Network Awards for Excellence.

Länk till årets utnämningar och hur de väljs ut:

http://www.emeraldgrouppublishing.com/authors/literati/awards.htm?year=2016

http://www.emeraldgrouppublishing.com/authors/literati/index.htm
 

Den befriade familjen
Delat föräldraskap är den verkliga utmaningen

Befrielse är ett tema i Josefin Oleviks bok om att skaffa barn genom insemination. Den som blir förälder på egen hand slipper kompromissa om sin roll. Snarare framstår tvåsamhet som den stora utmaningen, skriver forskaren Judith Lind.   (Bokrecension i SvD 2016-03-20)

 

Doktorandkurser HÖSTEN 2016

- Kritiska barnstudier - teoretiska grunder (15 hp)

-
 

 

Från Kalendariet

Master's campusdagar (2016-08-29)
Ledningsråd (2016-08-29)
Info Tema Barn (2016-08-30)


Läs mer i Kalendariet

 

Aktuellt  

 

 

 


SEMINARIER PÅ TEMA BARN
Sidansvarig: eva.danielsson@liu.se
Senast uppdaterad: 2016-08-12